Spaghetti z cukinii z czerwonym sosem (bez cukru, bez glutenu, wegan, raw)

Ten sos, który prezentuję poniżej, po prostu ROBI ROBOTĘ 🙂 Koniecznie musicie go spróbować. Niesie za sobą mnóstwo smaku, pobudza kubki smakowe jak mało które danie, a przy tym jest bardzo prosty w wykonaniu, szybki, a przy tym bardzo, ale to bardzo odżywczy. Nada się również jako dip do warzyw lub do pizzy :*

Składniki na sos:

  • 1 łodyga selera naciowego
  • 5-8 szt. suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula (35 g)
  • 0,5 papryki czerwonej (90 g)
  • 0,5-1 pomidor (60-120 g)
  • 1 łyżka rodzynek lub 3 daktyle (15 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 3 listki świeżej bazylii
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • Do dekoracji: pomidorki koktajlowe, kiełki, rukola, pestki słonecznika/dyni, orzechy, koperek, pietruszka itp.
  • Dodatkowo- 1 średnia cukinia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na sos zblenduj na gładką gęstą masę. Jeżeli nie posiadasz mocnego blendera, to namocz wcześniej rodzynki/daktyle w letniej wodzie.
  2. Cukinię umyj, obetnij końce i zrób z niej makaron przy pomocy spiralizera. Jeżeli nie posiadasz takiej maszynki, to zrób z cukinii „makaron” na kształt tagliatelle obieraczką do warzyw.
  3. Polej sosem „makaron” z cukinii i dokładnie wymieszaj. Udekoruj dowolnymi dodatkami.
  4. Proste i szybkie, jak obiecywałam 🙂