Szakszuka

Masz czasem ochotę na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie, a zarazem efektowne? Szakszuka idealnie się dla Ciebie sprawdzi. Jest nietuzinkowa
i ciekawa, możesz nią zaskoczyć swoją drugą połówkę przygotowując śniadanie do łóżka.

Oto czego będziesz potrzebować:

Składniki:

  • 1 płaska łyżka masła klarowanego
  • cebula 
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • 0,5 papryki o dowolnym kolorze
  • jajka (4 szt.)
  • sól i pieprz
  • Kiełki , szczypiorek, koperek lub natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pomidora zalać gorącą wodą i zdjąć skórkę, a następnie pokroić w kostkę, podobnie pozostałe warzywa.
  2. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę i czosnek, po chwili dołożyć paprykę, podsmażać na małym ogniu przez około 4 minuty, mieszając co jakiś czas. (Papryka ma być al dente, jeśli chcesz żeby była całkiem miękka, podsmażaj kilka minut dłużej). Po tym czasie dodać pomidora, sól i pieprz do smaku, delikatnie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez kilka minut, aż woda odparuje (około 3-5 minut).
  3. Na warzywa wbić jajka, patelnię przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez około 3-5 minut, do ścięcia się białek.
  4. Podawać z posiekanymi kiełkami , szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. 

Smacznego 🙂