Szybki i prosty chrzan tarty (wegański)

Zamiast kupować chrzan na Wielkanoc w sklepie,
zróbcie go sami w większej ilości. Wtedy będziecie mieć gwarancję
co jest w środku (bezcukrowy, bez substancji konserwujących i innych dziwnych polepszaczy).

Składniki:

  • Ok. 1 kg korzenia chrzanu
  • 4 łyżki mleczka kokosowego 
  • Ok. 1/2 szklanki wody 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka erytrolu/ksylitolu/syropu klonowego
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

1. Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblenduj w mocnym blenderze (mp. Thermomix, ale jeśli Twój blender jest słabszy
to podziel chrzan na kilka porcji i miel partiami). 

2. Chrzan ma być lekko „mokry” w konsystencji, dlatego dodaj do niego taką ilość wody aby był dość wilgotny. 

3. Przełóż do słoika lub podziel się z bliskimi, przechowuj w lodówce. Taki chrzan potrafi wytrzymać naprawdę długo. 

P. S. Aby chrzan nie szczypał Was w oczy ani nie kręcił w nosie podczas mielenia, włóż go wcześniej do zamrażarki na 20 minut lub po obraniu zanurz w lodowatej wodzie na kilka chwil.