Szybki prosty chia pudding (raw, wegan, bez glutenu, bez cukru)
Chia pudding jest to bardzo proste w wykonaniu i efektowne danie/deser, polecam je wypróbować w pucharkach dla gości czy na przyjęcie urodzinowe.
P.S. Dzieciom też smakuje 😉
Składniki:
- 1 szkl. mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 1 łyżka mleczka kokosowego (opcjonalnie, tylko dla bielszego koloru)
- 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/miód
- 3 łyżki chia
- 2 łyżki malin
- 0,5 banana lub innego ulubionego owocu
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wieczorem: nasiona chia mieszamy dokładnie z mlekiem i syropem klonowym, tak żeby nie powstawały grudki. Od czasu do czasu przemieszać i wstawić do lodówki na całą noc.
- Na następny dzień nasz pudding powinien zgęstnieć. Wtedy jego połowę przelewamy do wysokiej szklanki, następnie nakładamy maliny, kolejno drugą warstwę puddingu i na wierzch ulubione dodatki. U mnie był to banan pokrojony w plasterki, do tego suszona żurawina, jagody goji, wiórki kokosowe, cynamon.
- Prosty, zdrowy i smaczny deser gotowy 🙂

Opisana zdrowa łatwa w przygotowaniu przekąska wszystkim domownikom smakowało😊polecamy