Szybki prosty chia pudding (raw, wegan, bez glutenu, bez cukru)

Chia pudding jest to bardzo proste w wykonaniu i efektowne danie/deser, polecam je wypróbować w pucharkach dla gości czy na przyjęcie urodzinowe.

P.S. Dzieciom też smakuje 😉

Składniki:

  • 1 szkl. mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 1 łyżka mleczka kokosowego (opcjonalnie, tylko dla bielszego koloru)
  • 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/miód
  • 3 łyżki chia
  • 2 łyżki malin
  • 0,5 banana lub innego ulubionego owocu

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wieczorem: nasiona chia mieszamy dokładnie z mlekiem i syropem klonowym, tak żeby nie powstawały grudki. Od czasu do czasu przemieszać i wstawić do lodówki na całą noc.
  2. Na następny dzień nasz pudding powinien zgęstnieć. Wtedy jego połowę przelewamy do wysokiej szklanki, następnie nakładamy maliny, kolejno drugą warstwę puddingu i na wierzch ulubione dodatki. U mnie był to banan pokrojony w plasterki, do tego suszona żurawina, jagody goji, wiórki kokosowe, cynamon.
  3. Prosty, zdrowy i smaczny deser gotowy 🙂

0 0 vote
Article Rating