Tarta bez pieczenia (bez cukru, bezglutenowa). Musisz spróbować!

Propozycja bajecznie smakowitej tarty, a przy tym prostej i efektownej. Jest to jeden z pyszniejszych deserów jakie miałam przyjemność wykonać i zjadać (nie mówiąc już o walorach zdrowotnościowych ;).

Składniki:

Spód :

  • 100 g siemienia lnianego świeżo zmielonego
  • 50 g rodzynek
  • 30 g migdałów namoczonych przez noc w wodzie
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 czubata szklanka mąki kokosowej (100 g)

Wierzch:

  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Do posypania: około 3-4 łyżki orzechów włoskich namoczonych przez noc w wodzie.

Przygotowanie:

Spód :

  1. Migdały odsącz i przepłukaj na sitku.
  2. Rodzynki zmiel, dodaj pozostałe składniki prócz mąki kokosowej i zmiel jeszcze raz na gładką konsystencję. Na koniec dodaj jeszcze mąkę kokosową i zmiel jeszcze raz, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Tortownicę (u mnie 20 cm) wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Powstałe ciasto na spód wyłóż na tortownicę i ugnieć dokładnie dłonią. Teraz wykonaj wierzch tarty.

Wierzch:

  1. Składniki na polewę umieść w blenderze i zmiksuj do połączenia składników (lub wymieszaj trzepaczką w misce).
  2. Powstałą polewę przełóż do tortownicy na spód i wygładź łyżką lub szpatułką.
  3. Namoczone orzechy przepłucz na sitku, poczekaj aż trochę obciekną z nadmiaru wody i posiekaj nożem, a następnie posyp nimi tartę. (Można je delikatnie docisnąć dłonią, żeby lepiej się trzymały jak już polewa zastygnie).
  4. Włóż do lodówki na minimum godzinę.

Przepis, z drobnymi modyfikacjami, pochodzi z książki „Dieta Raw Food” Karolina i Maciej Szaciłło.