Tarta z czekoladowym ganache (raw, vegan)

Są na tym świecie osoby, które nie przepadają za awokado (!!!), ale mimo to, chcą korzystać z bogactwa jakie ukryte jest w tym małym owocu, dlatego łatwo można zrobić prosty i smaczny deser, z kremem na bazie właśnie awokado.

Dodatkowo taki krem kakaowy czy kakaowo-karobowy itp. świetnie maskuje każde inne składniki, także jeżeli chcesz, żeby posiłek był jeszcze bardziej odżywczy to możesz dodać do niego odrobinę spiruliny. Masa nie zmieni wtedy koloru ani smaku, za to dostarczysz do organizmu dodatkowe składniki odżywcze (szczególnie jeśli chodzi o dzieci :)).

Składniki:

Spód:

  • 50 g migdałów (najlepiej wcześniej namoczone i wysuszone)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g fig (urwij twarde ogonki)
  • 50 g morwy

Krem:

  • 2 awokado (ok. 240 g)
  • 150 g orzechów laskowych (podobnie jak migdały- namoczone i wysuszone) -można też użyć mieszanki różnych orzechów, ja tym razem zastosowałam 100 g migdałów i 50 g brazylijskich i przyznam, że wyszło przepyszne 🙂
  • 40 g surowego kakao (pełni funkcję chrupiących elementów-można pominąć, lub zastąpić drobno posiekaną gorzką czekoladą bez cukru)
  • ok. 80 g syropu klonowego/agawy/miodu (4-6 łyżek)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki karobu (lub zamiast mieszać kakao i karob – 4 łyżki kakao lub 4 łyżki karobu)
  • szczypta soli

+ dodatkowe ulubione owoce sezonowe, lub mrożone (maliny, wiśnie, borówki, jagody itp.)

Przygotowanie:

  1. Spód: migdały i orzechy włoskie zmiel na drobno w blenderze kielichowym, dodaj figi i miel aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Tortownicę lub foremkę do tarty o średnicy max 18 cm wyłóż folią spożywczą i wyłóż na nią spód, dokładnie dociskając dłonią do dna wyrównaj całą powierzchnię.
  3. Krem: wszystkie składniki zmiksuj dokładnie, a następnie wyłóż na spód i wyrównaj łyżką. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Posyp ulubionymi owocami i dodatkami 🙂

0 0 vote
Article Rating