Trójwarstwowy jagielnik
Składniki:
Spód:
- 200 g ulubionych orzechów
- 170 g rodzynek
- 1 łyżka oleju kokosowego
Nadzienie:
- 440 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel (w zależności od tego w jakiej formie macie aromat)
- 120 g syropu z agawyok. 1 l wody
- szczypta soli
- 250 g mleka kokosowego
- 30 g masła kokosowego (można samodzielnie zmiksować wiórki kokosowe na masło)
- 3 łyżki karobu
- 1-2 łyżki masła orzechowego
- do dekoracji: orzechy włoskie lub inne ulubione, rozpuszczona czekolada
Przygotowanie:
- Spód: wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie lepiąca masa. Ilość oleju kokosowego dostosować tak, żeby masa nie była zbyt sucha. Tortownicę o średnicy 18-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić całe dno powstałą masą.
- Nadzienie: kaszę jaglaną przepłukać na sicie, przesypać do garnka, zalać wodą i gotować ok. 25 minut.
- Pod koniec gotowania dodać wszystkie składniki poza karobem i masłem kokosowym. Dokładnie wymieszać.
- Kaszę podzielić na 3 części. Pierwszą przełożyć do miksera, dodać 2 łyżki karobu i zmiksować. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodawać po odrobinie wody. Przełożyć do tortownicy na spód i wygładzić łyżką.
- Drugą część masy zmiksować z dodatkiem 1 łyżki karobu i masłem orzechowym. Przełożyć na lekko schłodzoną pierwszą część masy.
- Trzecią część zmiksować z masłem kokosowym i wylać na drugą warstwę, wygładzić łyżką.
- Ułożyć orzechy włoskie wg uznania, polać rozpuszczoną czekoladą (2-4 kostki).
- Gotowe :*