Trójwarstwowy jagielnik

Składniki:

Spód:

  • 200 g ulubionych orzechów
  • 170 g rodzynek
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Nadzienie:

  • 440 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel (w zależności od tego w jakiej formie macie aromat)
  • 120 g syropu z agawyok. 1 l wody
  • szczypta soli
  • 250 g mleka kokosowego
  • 30 g masła kokosowego (można samodzielnie zmiksować wiórki kokosowe na masło)
  • 3 łyżki karobu
  • 1-2 łyżki masła orzechowego
  • do dekoracji: orzechy włoskie lub inne ulubione, rozpuszczona czekolada

Przygotowanie:

  1. Spód: wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie lepiąca masa. Ilość oleju kokosowego dostosować tak, żeby masa nie była zbyt sucha. Tortownicę o średnicy 18-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić całe dno powstałą masą.
  2. Nadzienie: kaszę jaglaną przepłukać na sicie, przesypać do garnka, zalać wodą i gotować ok. 25 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodać wszystkie składniki poza karobem i masłem kokosowym. Dokładnie wymieszać.
  4. Kaszę podzielić na 3 części. Pierwszą przełożyć do miksera, dodać 2 łyżki karobu i zmiksować. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodawać po odrobinie wody. Przełożyć do tortownicy na spód i wygładzić łyżką.
  5. Drugą część masy zmiksować z dodatkiem 1 łyżki karobu i masłem orzechowym. Przełożyć na lekko schłodzoną pierwszą część masy.
  6. Trzecią część zmiksować z masłem kokosowym i wylać na drugą warstwę, wygładzić łyżką.
  7. Ułożyć orzechy włoskie wg uznania, polać rozpuszczoną czekoladą (2-4 kostki).
  8. Gotowe :*

0 0 vote
Article Rating