Trufle kakaowe (raw, wegan, bez cukru, bez glutenu)

Składniki:

  • 60 g masła kakaowego
  • 35 g ziaren surowego kakao
  • ok. 290 g migdałów
  • 30 g syropu z agawy
  • 20 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • kilka kropel ekstraktu wanilii
  • do obtoczenia: dowolne dodatki, np. kakao, wiórki kokosowe, posiekane lub zmielone orzechy itp

Przygotowanie:

  1. Masło kakaowe rozpuść w niskiej temperaturze, aż będzie płynne (będzie trwało to dość długo, ja włożyłam moje masło do miseczki, a następnie do dehydratora i tak powolutku się rozpuszczał).
  2. Kakao, wiórki i migdały zmiel na mąkę.
  3. Połącz wszystkie składniki i formuj kulki wielkości 3 cm. Obtocz w ulubionych dodatkach. Opcjonalnie, do środka, można włożyć dodatkowego orzecha. (Jeżeli kulki nie będą się chciały lepić, dodaj łyżkę lub dwie wody lub masła orzechowego czy oleju kokosowego, a jeżeli będzie zbyt mokre, dodaj mąki kokosowej).
  4. Schładzaj w lodówce minimum 30 minut, po tym czasie można przechowywać poza lodówką, bo masło kakaowe ma stałą konsystencję 🙂