Trufle truskawkowe (bez cukru, bez glutenu, wegan, raw)

Truskawkowy efektowny deserek w postaci kulek – trufli truskawkowych. Wykonanie to tylko trzy składniki 🙂

Składniki:

  • 160 g Truskawek (rozmrożonych) – (1 szkl.)
  • ok. 50 g truskawek liofilizowanych (1 szkl.)
  • 150 g mąki kokosowej (ok. 0,5 szkl.)
  • Polewa: 1,5 tabliczki czekolady bez cukru + odrobina pokruszonych truskawek liofilizowanych do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozmrożone truskawki zmiksuj na gładko, dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Masa ma być lekko lepiąca ale na tyle, żeby dało się z niej uformować kulki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki kokosowej lub truskawek liofilizowanych.
  2. W dłoniach rolujemy okrągłe trufle (u mnie wyszło ok. 15 sztuk).
  3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i obtaczamy po kolei każdą truflę, odkładam na papier do pieczenia i posypujemy pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi.
  4. Wstawiamy do lodówki na 10 minut, aż czekolada stężeje.
  5. Gotowe 😊.