„Twarożek” ze słonecznika (raw, wegan)

Składniki:

  • 80 g słonecznika (ok. 3/4 szkl.)
  • 10 g soku z cytryny (2 łyżki)
  • 1-3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 rzodkiewki drobno pokrojone w kosteczkę
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Słonecznik zmiksuj w blenderze na konsystencję gruboziarnistą lub taką jaką najbardziej lubisz. (Ja zawsze używam namoczonego i wysuszonego, w tym przepisie można użyć namoczonego przez minimum 4 godziny).
  2. Dodaj pozostałe składniki i i wymieszaj dokładnie. Gdyby masa była zbyt sucha, dodawaj stopniowo po łyżce wody.
  3. Małą miseczkę wyłóż folią spożywczą, następnie przełóż do niej „twarożek”, zawiń do środka rogi folii i zakręć, tak by maksymalnie ścisnąć masę.
  4. Przełóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  5. Gotowy „twarożek” wyciągamy z lodówki, odwijamy folię, odwracamy do góry nogami i przekładamy na talerz czy deskę do krojenia. W takiej postaci jest gotowy do podania, jest pyszny i prezentuje się zacnie 🙂

Taki twarożek można użyć do zrobienia rollsów/zawijasków z cukinii lub ogórka, co widać na zdjęciu poniżej:

0 0 vote
Article Rating