Wegański makowiec bezglutenowy

Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na super pyszny i zdrowy fit wegański makowiec bezglutenowy. Co prawda jest już prawie miesiąc po Świętach, ale hej! Kto powiedział, że makowiec musi być domeną tylko Świąt Bożego Narodzenia? Mówiąc szczerze, mi tak ostatnimi czasy posmakował ten wypiek że od czasu Świąt robiłam go już dwa razy, a dopiero się rozkręcam… 😉

Składniki:

3 szklanki maku (około 420g)

4 banany

80 g oleju kokosowego

6 łyżek wiórków kokosowych

6 łyżek zmielonych migdałów

1 szklanka rodzynek

6 łyżek kakao

Przygotowanie:

Mak gotujemy z dodatkiem dwóch szklanek wody przez 20 minut, aż woda całkiem odparuje.

Mak studzimy, a następnie dokładnie mielimy np. w Thermomixie lub maszynce do mięsa. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. Jeśli masa jest dla Ciebie mało słodka, to teraz jest dobry moment, żeby ją dosłodzić.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej masę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180o C przez 55 minut do suchego patyczka. Studzimy i przygotowujemy polewę.

W kąpieli wodnej rozpuścić dwie łyżki syropu klonowego i łyżkę oleju kokosowego, mieszać do połączenia się, a następnie dodać czubatą łyżkę kakao. Dokładnie wymieszać, polać przestygnięty makowiec i poczekać aż polewa trochę zastygnie. Można włożyć na chwilę do lodówki.

Smacznego!!

Makowiec jest wysoki i pięknie się prezentuje.

Ten makowiec będzie świetnym rozwiązaniem również na urodziny, imieniny jak i rodzinną imprezę 🙂

Dajcie znać w komentarzach jak Wam smakował 😉

2 chociaż na “Wegański makowiec bezglutenowy

Zostaw Odpowiedź
  1. Jest przpepyszny! Mam faze na mak 🙂 pewnie potrzebuje wapnia. Tak czy inaczej same korzysci. Polecam

    1. Dziękuję 🙂 Oj tak, źródło wapnia idealne 🙂

Komentarze są wyłączone.