Wegański pasztet z marchewki (wegan, bez glutenu, bez cukru)

Ten pasztecik robi bardzo pozytywne wrażenie na imprezach, jest przepyszny, lekki, trochę jak marchewkowe brownie tylko na wytrawnie 🙂 Zakasamy rękawy i do kuchni 🙂

Składniki:

  • 800 g obranej marchewki
  • 2 obrane cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekany)
  • ok 4 cm korzenia imbiru
  • ok 6 łyżek mąki owsianej (lub innej bezglutenowej)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek wody
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka przyprawy „jarzynki” (najlepiej domowej roboty)
  • 5-6 łyżek oleju
  • do posypania po wierzchu: czarnuszka lub inne ulubione ziarna

Przygotowanie:

  1. Marchewki upiecz aż będą miękkie.
  2. Zmielone siemię połącz z wodą i wymieszaj. Odstaw do napęcznienia.
  3. Obrane cebulę, czosnek i imbir pokrój w kostkę i podsmaż je na oleju.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  5. Marchewkę zmiksuj na gładko lub półgładko, dodaj podsmażone cebule, czosnek i imbir (razem z olejem, na którym były smażone), napęczniałe siemię lniane, mąkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Zblenduj ponownie na półgładko 🙂 . Teraz możesz jeszcze trochę posolić jeżeli potrzebujesz.
  6. Powstałą masę przełóż do foremki (u mnie ok 25/10 cm), wygładź z wierzchu łyżką i posyp ulubionymi dodatkami (u mnie czarnuszka- która w trakcie pieczenia robi się pysznie chrupiąca).
  7. Pieczemy przez ok 50 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
  8. Smacznego :*

Przepis ten jest modyfikacją przepisu z bloga Agnieszki Maciąg:

Dziękuję za ten przepis 🙂