Wegański sernik jaglany, 50% raw ;), bezglutenowy

Pysznościowy sernik bez pieczenia 🙂 Dla dzieci – od około 11 miesiąca,
bo zawiera dużo nowych składników, a poza tym, jest to danie dosyć słodkie, a więc, żeby kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe
i nie ukierunkować naszego dziecka na słodycze radzę opóźnić częstowanie nim dzieci.

Tarta jest dość słodka przez daktyle w spodzie, ale smak jest przełamany kwaskowością malin. Jest pyszna, a przy tym pięknie się prezentuje.

Polecam na urodzino-imienino-imprezy, na pewno zrobicie nim wrażenie,
a nie zaszkodzicie zdrowiu 🙂

Wegański sernik jaglany

(bezglutenowy i raw-czyli surowy :))

Spód

  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g daktyli

Masa

  • 100 g kaszy jaglanej
  • Puszka mleczka kokosowego
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Polewa

  • 50-100 g mrożonych owoców (u mnie maliny)

Spód:
1. Daktyle zalej wrzątkiem na 20 minut, po tym czasie odcedź i zmiel
na jednolitą masę, dodaj pozostałe składniki i zblenduj do połączenia składników. 

2. Ciasto wyłóż na formę na tartę lub tortownicę (u mnie 18-22 cm), uprzednio wyłożoną folią spożywczą i ugniataj tak aby pokryć całe dno i brzegi na wysokość około 2-3 cm .

3. Schłodź w lodówce i w tym czasie przygotuj masę.

Masa:
1. Kaszę jaglaną namocz na noc, a następnego dnia przepłucz, odlej całą wodę, umieść w garnku i zalej mleczkiem kokosowym. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Zdejmij z palnika i odczekaj jeszcze 5-10 minut, aż kasza zgęstnieje.

2. Do kaszy dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i zblenduj na jednolitą masę. 3. Wylej na schłodzony spód, wyrównaj z wierzchu łopatką lub zwilżoną łyżką i odstaw do lekkiego ostygnięcia i do lodówki.  

Polewa:
1. Owoce rozmroź i zblenduj na gęsty sos lub zblenduj zamrożone owoce i dodaj 1-2 łyżki wody. (Na tym etapie można dosłodzić owoce syropem klonowym jeśli zajdzie taka potrzeba). Polej wierzch tarty.

Jako polewę możecie też użyć innych owoców, np. jeżyn, truskawek, jagód, borówek itp. 🙂

Koniecznie musicie go wypróbować, jest nieziemsko smaczny 🙂