Wegańskie ciasteczka bezglutenowe i bez cukru:

Przyszedł czas na pierwszy przepis z ciasteczkami 🙂 Oto i one: wegańskie, bez glutenu i bez cukru. Podczas pieczenia pachną obłędnie, ciężko, żeby dotrwały do następnego dnia, przeważnie znikają w kilka minut 😉

Składniki:

  • 80 g mąki ryżowej
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 60-70g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 100 g rodzynek (lub 50g rodzynek i 50g żurawiny)
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 60 g zmielonych daktyli
  • 100 g zmielonego jabłka
  • 50 g masła orzechowego Primavika (lub innego 100% orzechów i bez cukru)
  • 50 g oleju kokosowego
  • Kilka orzechów do ozdoby (opcjonalnie) – włoskie, ziemne, pekan itp.


Przygotowanie:

  1. Suche składniki wymieszać ze sobą.
  2. W misce połączyć wszystkie pozostałe składniki i zblendować na jednolitą masę.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki o średnicy około 2-3 cm, spłaszczać i układać na blasze w odstępach.
  4. Jeśli chcesz, teraz jest dobry moment, żeby na środku każdego ciasteczka wcisnąć lekko jakiś orzech, nie jest to konieczne, ale ciasteczką są wtedy jeszcze pyszniejsze :).
  5. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż zaczną pachnieć i zarumienią się.

Uwagi:

  • Jeśli masz maszynę do wyrabiania ciasta czy Thermomix, możesz śmiało na raz wymieszać wszystkie składniki.
  • Jeśli ciasto będzie zbyt mokre, dodaj jeszcze trochę którejś z mąk i jeszcze raz wymieszaj dokładnie.
  • Ciasteczka można spłaszczać dłonią, a następnie widelcem lub szklanką z wyżłobieniami na spodzie, wtedy ciastka będą miały ciekawe kształty.

Smacznego!! 🙂