Wilgotne ciasto ze śliwkami (bez cukru, bezglutenowe, wegan)

Śliwki już można od jakiegoś czasu spotkać na stoiskach targowych, dlatego przychodzę z propozycją pysznego, wegańskiego ciacha bezglutenowego. Ma bardzo przyjemną, wilgotną, konsystencję, ciemną barwę, a dzieci (dorośli z resztą też :*) je uwielbiają.

Składniki:

  • 120 g mąki owsianej (1,5 szkl.)
  • 40 g mąki kokosowej (0,5 szkl.)
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki siemienia lnianego + 4 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ok. 20 daktyli (60-70 g)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1 banan (ok. 100 g)
  • śliwki mrożone lub świeże (będą też pasować wiśnie, jagody, jabłka, gruszki itp.)

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane połączyć z wodą i odstawić do napęcznienia.
  2. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. godzinę (właściciele Thermomix’a, Vitamix’a lub innego mocnego blendera mogą pominąć ten krok).
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  4. W blenderze kielichowym zmiksować ze sobą wszystkie składniki prócz śliwek/wiśni itd. (Jeżeli daktyle były namaczane, to przecedź je przez sitko, ale wodę po moczeniu zostaw sobie na wypadek gdyby ciasto okazało się za gęste, wtedy będzie można ją dodać w celu rozrzedzenia).
  5. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylej masę na tortownicę o średnicy ok. 20 cm lub formy prostokątnej o wymiarach około 10×20 cm. (Ciasto może wydawać się za niskie, ale nie martw się, w trakcie pieczenia trochę urośnie).
  6. Śliwki lub inne owoce wydryluj i wciskaj na wierzchu ciasta, ja lubię gdy owoców jest dużo dlatego upchałam ich tam ile tylko się dało 🙂 (Możesz też część owoców wmieszać do ciasta, a pozostałość ułożyć na wierzchu, jednak ta metoda sprawdzi się w przypadku małych owoców, jak np. jagody).
  7. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 55 minut, aż ciasto się zarumieni i do suchego patyczka.

Przepis jest modyfikacją przepisu z bloga blwmama, który z resztą bardzo Wam polecam jeśli jesteście rodzicami , którzy poszukują ciekawych zdrowych przepisów dla siebie i swoich dzieci 🙂