Wiśniowe babeczki (bezglutenowe, bez cukru, wegan)

Od jakiegoś czasu chodził za mną jakiś wiśniowy wypiek i tak wreszcie powstały cudowne wiśniowe babeczki. Zachwycają kwaskowością, ciemnym kolorem, zapachem i w ogóle tym, że istnieją 😉

Zachęcam do wypróbowania, dzieci również będą zachwycone 🙂

Składniki:

  • 70 g mąki owsianej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 125 ml/110 g/0,5 szkl. mleka ryżowego/owsianego/migdałowego (lub krowiego jeśli używasz)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
  • 1 łyżka mielonego siemienia + 2,5 łyżki wody
  • 30 g oleju rzepakowego/kokosowego itp.
  • 1 banan (opcjonalnie)
  • ok. 40 g syropu klonowego
  • 80 g mrożonych wiśni (lub innych dowolnych owoców)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Siemię lniane wymieszaj z wodą i odstaw do napęcznienia.
  3. Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce, w drugiej misce wymieszaj składniki mokre i zblendowanego banana, a następnie połącz wszystko razem w jednej misce przy pomocy miksera. Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj łyżką, tak, aby wiśnie się nie rozpadły. (Posiadacze Thermomix’a- można wszystko wrzucić na raz, prócz wiśni i zmielić 20 s. obr. 6-8, następnie dodać wiśnie i wymieszać 10 s. obroty wsteczne 1-2).
  4. Masę przelewamy do foremek na babeczki i pieczemy przez około 30 minut, aż urosną i zbrązowieją (i do suchego patyczka).
  5. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Babeczki trochę opadną, ale nadal będą pięknie wyglądać, będą pyszne, będą zdrowe :*
Ciasto przelane do foremek.