Witariański barszczyk – chłodnik (raw, wegan, bez glutenu, bez cukru)

Składniki:

  • botwinka z liśćmi (w tym ok. 3-4 buraczki)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 700 g- 1 l napoju owsianego lub innego mleka roślinnego
  • ok. 1 szkl. zakwasu buraczanego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 4 rzodkiewki
  • 4 średnie ogórki
  • posiekany koperek

Przygotowanie:

  1. Liście botwinki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Buraczkom odcinamy części u nasady i mocno szorujemy gąbeczką do naczyń lub szczoteczką do warzyw.
  2. Umyte botwinkę z buraczkami, czosnek, mleko roślinne, zakwas buraczany, przyprawy i ocet jabłkowy miksujemy w blenderze kielichowym (lub żyrafą, jeżeli da radę :)). Przelewamy do garnka.
  3. Ogórki i rzodkiewki kroimy na jak najdrobniejsze paseczki, dodajemy do zupy (można dodać więcej jednego lub drugiego, wg uznania) i wstawiamy cały gar do lodówki na minimum godzinę.
  4. Podawaj w miseczkach i posypane koperkiem.
4 1 vote
Article Rating