Witariański kruchy chlebek słonecznikowy (raw, wegan, bez glutenu)

Smakuje jak krakersy, chrupiący i odżywczy, można śmiało stosować jako zamiennik chleba 🙂

Składniki:

  • 1,5 szkl. ziaren słonecznika (220 g) (namoczone)
  • 0,5 szkl. ziaren dyni (70 g) (namoczone)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor (190 g)
  • 1 papryka (150 g)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 5 łyżek siemienia lnianego zmielonego (65 g)
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 mała cebulka
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziarna słonecznika i dyni zalewamy w misce wodą dzień wcześniej i zostawiamy do namoczenia na noc.
  2. Wszystkie składniki, poza ziarnami słonecznika i dyni, mielimy na gładko w blenderze.
  3. Nasiona przecedzamy, przepłukujemy na sicie i dodajemy do naszej paprykowo-pomidorowej masy. Mielimy jeszcze raz na lekko grudkowatą konsystencję.
  4. Masę dzielimy na pół i wykładamy każdą część na papier do pieczenia, rozsmarowując łyżką tak aby powstały prostokąty o grubości około 5 mm.
  5. Suszymy w dehydratorze w 39 stopniach przez około 12 godzin. Jeżeli nie posiadasz dehydratora, ustaw piekarnik na możliwie najniższą temperaturę i susz do momentu kiedy chlebek będzie kruchy.
  6. Ja zajadam jako chlebek z dodatkami lub jako krakersy 🙂