Witariański makowiec (raw, wegan, bez glutenu, bez cukru)

Tego jeszcze nie było! 🙂 To ciacho jest zaskakująco pyszne jak na coś co jest bez glutenu i bez pieczenia 🙂 Zachęcam do wypróbowania nawet jeżeli nie posiadasz w domu dehydratora. Można użyć zwykłej suszarki do grzybów czy nawet piekarnika. Świadomość, że zjadam coś słodkiego, a przy tym zdrowego i odżywczego (nie szkodliwego i bez cukru i innych polepszaczy), poprawia mi humor. Skoro możemy podać swojemu organizmowi „słodycze”, które dostarczą mu składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju i utrzymania odporności, to róbmy to! Zamiast podkopywać jego morale i spożywać; cukier, syropy glukozowo-fruktozowe czy zalepiacz jelit (gluten- i przy tym silny uzależniacz).

Enjoy! :* :* :*

Przepis na jeden makowiec o długości około 25-30 cm.

Składniki:

Masa makowa

  • 7 świeżych daktyli lub suszonych ale namoczonych kilka godzin w wodzie
  • 100 g pomarańczy (0,5 sztuki)
  • 100 g maku (1 filiżanka lub ok. 3/4 szkl.)
  • 75 g rodzynek (ok. 0,5 szkl.)
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Ciasto

  • 100 g migdałów zmielonych na mąkę (ok 1,2 szkl orzechów)
  • 75 g słonecznika zmielonego na mąkę (ok 7,5 łyżki ziaren słonecznika)
  • 75 g świeżo zmielonego siemienia lnianego (ok 7,5 łyżki ziaren)

Lukier

  • 1,5 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka nerkowców zmielonych na mąkę lub mąki kokosowej
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Przygotowanie:

  1. Pół porcji pomarańczy mielimy wraz z daktylami na gęsty krem. Do osobnej miseczki odkładamy jedną łyżkę masy, która będzie potrzebna później do ciasta.
  2. Mielimy mak np. w blenderze kielichowym.
  3. Masa: drugą część pomarańczy blendujemy na gładko wraz z rodzynkami, następnie dodajemy mak i posiekane orzechy włoskie.
  4. Ciasto: do mąki migdałowej dodajemy odłożoną wcześniej łyżkę masy daktylowo-pomarańczowej oraz pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto, do wymieszania składników. (Ciasto nie może zbytnio lepić się do dłoni, jeżeli tak będzie dodaj jeszcze odrobinę jednej z mąk).
  5. Wyrobione ciasto wykładamy na silikonową stolnicę lub papier do pieczenia, na wierzch wykładamy drugi arkusz papieru do pieczenia, tak aby wałek nie miał styczności z ciastem i wałkujemy ciasto, tak by powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 25-30×18 cm. Wymiary ciasta mogą być mniejsze jeżeli robisz pierwszy raz, wtedy ciasto będzie odrobinę grubsze i łatwiej będzie je zwinąć w roladę.
  6. Na rozwałkowany prostokąt nakładamy masę makową i rozprowadzamy ją równomiernie (od tej dłuższej strony) pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu nieposmarowanego i zwijamy do środka przy pomocy maty silikonowej (jak sushi :)), delikatnie, bo ciasto może popękać.
  7. Wkładamy do dehydratora (40st. C)/suszarki/piekarnika (jak najniższa temperatura, termoobieg) na minimum 12 godzin (we wszystkich przypadkach).
  8. Lukier: rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy pozostałe składniki prócz orzechów włoskich i dokładnie mieszamy.
  9. Na nasz makowiec wylewamy wymieszany lukier i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi (lub np. skórką pomarańczową/cytrynową). Pozostawiamy do zastygnięcia.
  10. Gotowe 🙂

Uwagi: ja zawsze używam orzechów namoczonych minimum 8 godzin w wodzie i wysuszonych.

Przepis pochodzi z bloga surowystan.wordpress.com

0 0 vote
Article Rating