Witariańskie ciasto marchewkowe
Proste, łatwe, pyyyszne. Po prostu musisz to zrobić 🙂
Zamiast używać pulpy po wyciskaniu soku, można zmielić marchewkę i już 🙂
Składniki na ciasto:
- 190 g pulpy po wyciskaniu soku z marchewki (1 szkl.)
- 170 g daktyli (1 szkl.)
- 170 g orzechów włoskich lub innych ulubionych orzechów (1 i 1/4 szkl.)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 35 g mąki kokosowej (1/4 szkl.)
- 2 łyżki rodzynek
Składniki na polewę:
- ok. 100 g nerkowców (3/4 szkl.) namoczonych przez noc w wodzie
- 50 g mleczka kokosowego (1/4 szkl.)
- 25 g syropu z agawy (1,5 łyżki)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto przekładamy do robota kuchennego i siekamy tak aby uzyskać gruboziarnistą masę. Przekładamy do foremki i ugniatamy dłonią.
- Składniki na polewę miksujemy na gładko i przekładamy na marchewkowy spód. Wkładamy do lodówki, można też mrozić 🙂 Takie to proste, że musisz spróbować :*