Zupa cebulowa

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 6 dużych cebul
  • ok 5 łyżek oleju/oliwy
  • 2-3 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • ok. 3 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta pieprzu, sól do smaku
  • chlebek na grzanki (np. ten)

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka, przełóż na patelnię, dodaj olej i podsmażaj na malutkim ogniu nawet 20-30 minut, co jakiś czas mieszając (uwierzcie mi, warto czekać ;)) Cebulki mają się skarmelizować, lekko zabrązowić, ale nie przypalić (!), także z tym mieszaniem to nie żartowałam 😉
  2. W drugim garnku umieść wszystkie pozostałe składniki, czosnek pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę, zrób jak wolisz. Zagotuj i dodaj skarmelizowaną cebulę, gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, aż zupa przejdzie smakami przypraw. Dopraw do smaku tak jak lubisz.
  3. Kromki chleba pokrój na kostkę i opiecz/podsusz w piekarniku, aż będą chrupiące.
  4. Zupę rozlej do miseczek i posyp grzankami.

0 0 vote
Article Rating